کد خبر: 20157
تاریخ و ساعت انتشار: 1404/02/18 12:00
منبع: rokhdadshahr.ir

سهم ایمنی در شرکت های پتروشیمی چقدر است؟ | ارتقای ایمنی فرآیند در۷۰ درصد مجتمع ها

عمادی مدیر HSE پتروشیمی از ارتقای ایمنی فرآیند در ۷۰ درصد مجتمع ها خبر داد و درباره تاثیر تحریم ها بر وضعیت ایمنی پتروشیمی ها گفت: در این صنعت تحریم ها بی اثر شده اند.

بازار؛ گروه آب و انرژی : هر روز جزییات تازه ای از خسارت ناشی از انفجار بندر شهید رجایی اعلام می شود. رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در یک محاسبه سرانگشتی خسارت حادثه آتش سوزی در بندر شهید رجایی ۳ تا ۵ میلیارد دلار اعلام می کند. اما کارشناسان و فعالان اقتصادی مقدار خسارت وارده ناشی از این اتفاق را خیلی بیشتر از اینها می دانند. در این میان خسارت ناشی از تلفات جانی هم که قابل قیمت گذاری نیست. اما سوال اینجاست مساله ایمنی تا چه اندازه در صنایع کشور مورد توجه قرار می گیرند. در صنایع پر ریسکی همچون پتروشیمی تا چه اندازه به این مساله اهمیت داده می شود و سهم ایمنی از هزینه کرد شرکت ها به صورت سالانه چقدر است. برای پاسخ به همه این سوال ها به سراغ داوو عمادی مدیر بهداشت و ایمنی و محیط زیست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران رفته ایم.

او در گفتگو با بازار از سخت گری شرکت صنایع ملی پتروشیمی در این حوزه سخن می گوید و معتقد است که ما در این صنعت به دنبال رعایت استانداردهای فراملی و بین المللی هستیم.

متن کامل گفتگوی بازار با مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی را در ادامه می خوانید:

از آنجایی شرکت های پتروشیمی شرکت های شیمیایی هستند اقداماتی تحت عنوان ایمنی فرآیند از ۱۲ سال پیش در شرکت های پتروشیمی شروع شده است. هم اکنون ۶۰ تا ۷۰ درصد شرکت های ما این سیستم را در خود ارتقا داده اند

*حادثه اخیر بندر شهید رجایی اهمیت توجه به ایمنی را در مجتمع های پتروشیمی را دو چندان کرده است. براستی چقدر مسایل ایمنی در واحدهای پتروشیمی رعایت می شود؟

صنعت پتروشیمی نسبت به سایر صنایع در حوزه HSE پیش رو بوده و وضعیت بهتری دارد. این وضعیت بهتر در استفاده از محصولات و تجهیزات صنعتی و ایمنی کار کاملا مشهود است. البته برای حفظ این وضعیت برنامه های خاصی را در دستور کار ما قرار دارد.

از آنجایی شرکت های پتروشیمی شرکت های شیمیایی هستند اقداماتی تحت عنوان ایمنی فرآیند از ۱۲ سال پیش در شرکت های پتروشیمی شروع شده است. هم اکنون ۶۰ تا ۷۰ درصد شرکت های ما این سیستم را در خود ارتقا داده اند. وضعیت شرکت‌هایی که نظام مدیریت ایمنی فرایند را استقرار بخشیده‌اند نشان می‌دهد که هرچه زودتر این نظام را در شرکت‌ها استقرار بخشیم، از بروز حوادث پیشگیری خواهیم کرد.

* از نظر استانداردهای جهانی شرکت های پتروشیمی چه وضعیتی را دارند؟

صنعت پتروشیمی عملکردی فراتر از نظر استانداردهای ملی داشته و همواره به دنبال رعایت استانداردهای بین المللی است. به همین دلیل ما امروز از نظر ایمنی وضعیت قابل قبولی در مقایسه با استانداردهای جهانی دارد.

هدف گذاریی که برای ارتقای ایمنی و استاندارد صورت می گیرد معمولا بر مبنای چه شاخص هایی بوده و تا چه میزان در این حوزه سرمایه گذاری می شود؟

برنامه ریزی ها بر اساس اسناد بالادستی، برنامه هفتم توسعه و شعار سال صورت می گیرد. با توجه به انتخاب شعار امسال از سوی رهبری، اگر به دنبال جذب سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی هستیم باید این صنعت را به یک صنعت ایمن و مطمئن تبدیل کنیم.

باید اشاره کنم که برای برای دستیابی به شاخص های تعیین شده در استانداردهای جهانی، جدای از تمرکز روی مسایل مربوط به ایمنی، به دنبال رعایت استانداردها در بخش هایی همچون بهداشت و مدیریت شرایط اضطراری هستیم. اهداف مربوط به این بخش ها هم به طور سالانه مشخص شده و برای رسیدن به اهداف تعیین شده هم هرم برنامه های عملیاتی تدوین شده و مطابق با این هرم منابع مالی اختصاص می یابد. امیدواریم که امسال هم همانند سال های گذشته روند ارتقای صنعت HSE را در صنعت پتروشیمی داشته باشیم.

باید توجه داشت که بخش های اصلی تامین کننده درآمد ارزی پتروشیمی، صنعت پتروشیمی است. به همین دلیل امیدواریم که با ارتقای مسایل مربوط به ایمنی به نوعی سرمایه گذاری در این حوزه را افزایش داده و از سرمایه گذاری های صورت گرفته هم به نوعی مراقبت شود.

اما در مورد تاثیر تحریم ها بر وضعیت ایمنی پتروشیمی ها باید بگویم که در این صنعت تحریم ها بی اثر شده اند. نیاز به تامین بسیاری از تجهیزات از محل واردات به دنبال تقویب ساخت داخل برطرف شده است و مشکلی از این جهت وجود ندارد

آیا تحریم ها اخلالی در زمینه ایمن سازی مجتمع های پتروشیمی ایجاد کرده است؟ آیا تا حالا شده نبود ایمنی لازم باعث توقف عملیات تولیدی در یک مجتمع پتروشیمی شود.

در هر صنعتی باید حداقل امور مربوط به سیستم های تعمیر و نگهداری انجام شود تا این واحدها در مدار باقی بمانند. در واقع اگر این حداقل الزامات رعایت نشود، امکان فعالیت برای مجتمع های پتروشیمی نیز وجود نخواهد داشت. اما در مورد تاثیر تحریم ها بر وضعیت ایمنی پتروشیمی ها باید بگویم که در این صنعت تحریم ها بی اثر شده اند. نیاز به تامین بسیاری از تجهیزات از محل واردات به دنبال تقویب ساخت داخل برطرف شده است و مشکلی از این جهت وجود ندارد.

برای ارتقای مسایل زیست محیطی چه برنامه ریزی هایی در صنعت پتروشیمی صورت گرفته است؟

در این صنعت چندین میلیارد دلار هزینه برای جمع آوری گازهای گلخانه ای صورت گرفته است. به عنوان مثال چند پروژه در شرق و غرب کارون برای جمع آوری گازهای فلر تعریف شده است. همچنین پروژه دیگری توسط شرکت گاز برای جمع آوری گازهای مشعل منطقه عسلویه تعریف است. پتروشیمی در قسمت بالادست، شرق و غرب کارون ورود کرده است. همچنین گزارش های رسیده به ما حاکی از این است که پالایشگاه بید بلند تا حالا ۹ تا فلر خاموش کرده است.

منبع: tahlilbazaar-338937

1404/02/18 12:00
بازگشت